Over Finland

Over Finland

De Suomen Pääkaupunki in Finland F inland wat officieel republiek Finland heet, is een land in het noorden van Europa. Met in 2017 5.518.371 inwoners geteld. Finland grenst aan Noorwegen in het noorden oosten aan Rusland, zuiden aan Estland maar daar zit de Finse golf een zee en noordwesten grenst het aan Zweden. Het ligt ook in de omgeving van zeeën zoals de Finse golf, Oostzee en Botnische golf. De hoofdstad van Finland is Helsinki. Finland is erg uniek omdat zij ook heel veel meren hebben het zijn er ongeveer 187.000. Het grootste meer is het saiaameer in het zuiden van het land. Finland is een democratisch land waar de president word gekozen. Er worden om de zes jaar nieuwe verkiezingen gehouden in Finland. De maximale presidentschap is twaalf jaar.

Geschiedenis van Finland

Finland is een van de dunst bevolkte landen in Europa. Het grootste gedeelte van de inwoners uit Finland wonen in het zuiden. Waardoor in het noorden van het land veel plekken onbewoond zijn met in het noorden twee mensen per km2. Is het dus een van de dunst bevolkte landen. 20% van de bevolking woont in Helsinki de hoofdstad. Naast de hoofdstad Helsinki zijn Turku en Tampere ook redelijk grote steden. De rest van het land zijn er meer steden die klein zijn waar niet meer dan 100.000 inwoners zijn. In Finland zijn er vergeleken met andere Europese land weinig immigranten en vluchtelingen. Je hebt er wel buitenlandse bevolkingsgroepen alleen niet heel veel maar de meeste zijn van landen zoals : Rusland, Zweden, Estland, somalien en opvallend veel koerden

Helsinki

Helsinki is de hoofdstad van Finland. De stad ligt in het zuiden van het land tegenover Estland. Helsinki is de grootste staf van inwoners met ongeveer 600.000 inwoners het stedelijke gebied heeft ongeveer een miljoen inwoners. Een vijfde van Finland woont ook in de hoofdstad Helsinki. Er is veel te doen in Helsinki zoals het nationaal museum hier kan je alles leren over de Finse geschiedenis en cultuur met tentoonstellingen. Helsinki kathedraal is een echte mooie kathedraal en de grootste van Finland het is wel veel lopen veel trappen. Midden in Helsinki ligt een hele mooie park esplanade. Dit is een heerlijke rustpunt waar je lekker tot jezelf kunt komen. In de zomer zijn er veel evenementen georganiseerd. In het weekend is het er erg druk. Wat ook een echte aanrader is, is het senaatplein dat is eigenlijk de belangrijkste plein van Helsinki. Hier vind je mooie kerk met in het oosten de universiteit. Het Senaatsgebouw ligt tegenover de universiteit. Ook bevindt hier de bibliotheek van Finland. Met op de plein een mooie standbeeld van tsaar Alexander II.

Voetbalclub in Finland

Helsingin jalkapalloklubi de club van Helsinki beter bekend als HJK. Is een voetbalclub uit Finland die uitkomt in de hoogste league van Finland. De club is opgericht in 1907. Het stadion van HJK is het Sonera Stadion met 10775 stoelen voor de fans. Het stadion word wel gedeeld met rivaal HIFK Helsinki dat is eigenlijk sinds 2014. HJK is de bekendste en succesvolste club van Finland met 12 landtitels. En als enige Finse team in de champions league is uitgekomen en Europa league.

Terug naar boven