Helsinki

Hoofdstad Finland De hoofdstad van Finland is de stad Helsinki. De stad ligt tegenover de Hoofdstad van Estland en aan de zuidkust van Finland aan de Finse Golf. Helsinki is de grootste stad in Finland en wordt ook wel gezien als het centrum van het land. Helsinki heeft een inwoners aantal van 610.000, het gehele stedelijk gebied heeft zo’n 1 miljoen inwoners. Bijna een 5de van de bevolking in Finland woont in en om de stad. In de hoofdstad van Finland worden 2 talen gesproken: Fins door de meerderheid van de inwoners en Zweeds door een klein percentage van de inwoners in Helsinki.

Geschiedenis Helsinki

In 1550 werd Helsinki opgericht door Koning Gustaaf I, de stad diende als handelsconcurrent voor de stad Tallinn die tegenover de Finse Golf ligt. In 1812 besloot de regering om de hoofdstad van de provincie Turku naar Helsinki te verplaatsen. Vanaf deze tijd is de hoofdstad van Finland erg snel gegroeid. Ook de Finse Universiteit van Turku werd in 1827 naar Helsinki verplaatst. De hoofdstad van Finland werd in de Tweede Wereldoorlog als een van de weinige hoofdsteden niet bezet. De Olympische Spelen van 1952 werd gehouden in Helsinki en de slotakte van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa werd getekend in 1975.

hoofdstad finland

De stad Helsinki

Helsinki is gebouwd in de Finse Golf op een rotsige landstrook. Het Marktplein in de stad ligt aan het water vol met aangelegde veerboten, tevens is het marktplein ook het centrum van de stad. Het Senaatsplein dat achter marktplein ligt is gebouwd in 1816. Voor de bouw was er op deze plek een grote brand. Architect Carl Ludwig Engel heeft het Senaatsplein in klassieke stijl hervormd. Het Senaatsplein wordt in Finland beschouwd als het meest belangrijke bezienswaardigheid. Ook de Domkerk in Helsinki staat aan het Senaatsplein en zijn symbool is al vanaf verre afstanden te zien. Aan de noordkant van het centrum van Helsinki is het centraal station. Vanaf het centraal station in de hoofdstad zijn langs de zee een aantal leuke gebouwen te zien. Als je nog verder naar het Noorden gaat kom je bij het Nationaal Museum en de Finlandia-hal die ontworpen is door Alvar Aalto in 1971. Rondom het centrum van Helsinki liggen de woonwijken Katajanokka en Kruununhaka. Zuidelijk liggen de woonwijken Eira, Ullanlinna en Punavouri. De wijken hier zijn er heuvelachtig. Aan de westzijde van het centrum ligt de moderne kantoren- en woonwijk Ruoholahti. De voorsteden en buitenwijken van Helsinki liggen noordelijk, Espoo en Vanta zijn de meest grote voorsteden. De woningen hier bestaan voornamelijk uit appartementenblokken en enkele eengezinswoningen, welke zich bevinden in het midden van de naaldbossen die in de vorm van een krans noordelijk en oostelijk vanaf het centrum uitstrekken.

Bevolking Helsinki

In 2013 werden er 610.000 mensen gemeten in Helsinki. Het inwoners aantal van de stad stijgt elk jaar met 0.63%. Helsinki is de meest internationale en grootste stad van Finland. In de hele Helsinki regio (inclusief de voorsteden) wonen er zo’n 1.300.000 mensen. Ook telt de hoofdstad van Finland het grootste aantal immigranten van het land, 8.9% van de inwoners is geboren in het buitenland.