Finse geldeenheid

De huidige munteenheid in Finland is de euro. In 2002 werd in Finland de euro ingevoerd als munteenheid. Vanaf het jaar 1860 was de Finse munteenheid de markka, welke in 2002 dus werd vervangen door de euro. Zweden had dezelfde munteenheid als Finland maar hier werd het anders genoemd namelijk: de mark. De munteenheid werd toen de tijd afgekort met de letters “mk”. 1 euro heeft dezelfde waarde als 5.94573 markka.

Introductie Finse mark

In het jaar 1860 werd de Finse mark voor het eerst geïntroduceerd als nieuwe munteenheid. Officieel werd de munteenheid ingevoerd als een kwart van de Russische roebel (destijdse Russische munteenheid). In 1917 werd Finland officieel onafhankelijk en vervolgens werd dan ook de Bank van Finland opgericht. De bank besloot toen de munteenheid opnieuw in te voeren als officiële munteenheid van het land met een gouden standaard. Deze gouden standaard werd in 1940 afgeschaft waarna de munteenheid van Finland een hevige inflatie onderging. De waarde van de munteenheid was dusdanig gedaald dat deze weer opnieuw ingevoerd moest worden en verdeeld werd in 100 oude markka.

Finse mark

De Finse mark heeft een geschiedenis van meer dan honderd jaar. In deze tijd zijn er veel verschillende ontwerpen voor de munt in omloop geweest. De ontwerpen zijn in de loop van der jaren allemaal vervangen door nieuwe ontwerpen. De munteenheid van Finland is sinds het jaar 1999 een vaste wisselkoers. De Finse munteenheid werd in het begin van 2002 vervangen door de euro.

geld finland